Sakız Yahnisi için
Malzemeler
1 kg kuşbaşı dana eti
1 baş sarımsak
5 adet domates
1 kg arpacık soğan
3 gram damla sakızı
2 adet havuç
Yarım portakalın kabuğu
Karabiber
Kimyon
2 yemek kaşığı sirke
Tuz
Zeytinyağı
2 adet defne yaprağı
Sakız Yahnisi
Nasıl Yapılır
Arpacık soğanları 10 dakika kaynar suda bekletin. Kök kısımlarını kesmeden kabuklarını soyup hazır edin. Kuşbaşı etleri tencereye koyun.
Tencere kapağı kapalı, kısık ateşte pişmeye bırakın. Etler pişmeden suyunu çektiğinde her defasında bir çay bardağından fazla olmamak şartı ile sıcak su takviyesi yapın.
Etler piştiğinde bir kahve fincanı zeytinyağı ekleyip karıştırarak kavurun ve kulaklı tencerenin ortasına çıkartın.
Geniş yüzeyli bir tavayı orta ateşte kızdırın. Üç kahve fincanı zeytinyağı koyun. Kızgın yağda arpacık soğanları parti parti kızartın. Kızaranları yağını süzerek tenceredeki etlerin yanına dizin.
Rendelenmiş domatesleri saldıkları suyu çeker gibi oluncaya kadar pişirin, kulaklıya boca edin.
Sarımsak dişlerini, tane karabiberleri, defne yapraklarını, acısı giderilmiş ve doğranmış portakal kabuğunu, dövülmüş sakız damlalarını, tuzu ve bir bardak suyu da ekleyin.
Kapağı kapalı orta ateşte kaynamaya bırakın. İlk kaynamadan sonra ocağın altını kısın. Soğanlar piştiğinde kimyonu ve sirkeyi katın, pişirmeyi durdurun. Yemeği servis kabına aktarıp sıcak sıcak sofraya getirin.
Comments