gerekli malzemeler:
3 litre çiğ süt,
Taze yoğurt (maya için),
Süt termometresi,
Polar örtü veya sofra bezi (sarmak için).
Ev yoğurdu tarifi
Öncelikle sütümüz çiğ olduğu için pişiriyoruz. Pratik olarak geleneksel yöntemle süt kabarmaya başlayınca ocağı en kısık şekle getirerek 10 dakika pişirebiliriz.
Yoğurt yapımında pastörizasyon işlemi için sütü 85 santigrat derecede 15 dakika tutmak yeterlidir. Pastörizasyon işleminden sonra hızlı bir şekilde soğutuyoruz.
Bunun için süt tenceresini soğuk su dolu geniş bir kabın içine koyabiliriz. Yüzeyinde kaymak tutmaması için ara ara karıştırıyoruz.
Ev yoğurdunu sütü pişirdiğimiz kapta mayalayacak olursak sütü 45 santigrat dereceye kadar soğutuyoruz.
Yoğurdu farklı bir kapta yapacak isek sütü kaba (cam ya da toprak kap) 70 derecede iken dökmeliyiz. Buradaki amaç, ısı kaybının olmaması, yoğurdun yapısının (kıvamının) ve tadının istediğiniz şekilde olmasıdır.
Mayalama (Maya katma)
Maya miktarı olarak 1 litre süt için 1 yemek kaşığı taze yoğurt yeterlidir.3 litre süt için 3 yemek kaşığı yoğurdu derin bir kasede bir su bardağı süt ile açmanız gerekir.
Bu aşamada maya olarak kullanılan yoğurdun asitliği (ekşiliği) önemlidir. Mayalık yoğurdunuz eğer ekşi ise bir tülbent yardımıyla süzgeç üzerinde süzdürebilirsiniz. Böylece yoğurttaki ekşiliği (asitlik düzeyini) azaltmış olursunuz.
Süt 43 derecede iken maya ilave edilerek iyice karıştırılır. Sütü mayaladığınız kabın kapağını kapatarak kabı iyice sarmalısınız. Ev koşullarında sofra bezi veya polar bir örtüyle 3 kat sarmak yeterlidir. Bu şekilde mayaladığınız yoğurt 3 buçuk saatte hazır oluyor.
Yoğurt yapımında mayalama sürecini sonlandırmak için kaba sardığınız örtüyü zamanında açmak da önemlidir. Örtüyü geç açarsanız asitlik gelişeceğinden yoğurtta ekşi tat oluşur.Örtüsünü açtığımız yoğurdu buzdolabına koyarak 24 saat soğutuyoruz.
Maya ayırma
Soğutma işleminin ardından bir sonraki yapacağımız yoğurt için maya ayırmayı unutmamalıyız.
Maya ayırmak için tüketmeye başlamadan önce yoğurdun yüzeyinden gerektiği kadar ayırıp buzdolabında saklamalıyız.
Yoğurdun yüzeyinde yağ oranı yüksek olduğu için asitlik gelişmiyor (ekşimiyor).Bu nedenle maya ayırırken yoğurdun yüzeyinden almaya özen göstermeliyiz. Böylece tatlı yoğurt mayamızı rahatlıkla kullanabiliyoruz.
Ev yoğurdu yaparken izleyeceğimiz yol kısaca şöyle;
Çiğ sütün pişirilmesi,
Sütün hızla soğutulması,
Maya miktarı,
Mayalama sıcaklığı,
Mayalanma süresi,
Yoğurdun soğutulması.
Bu noktalara dikkat ederek 15 gün boyunca ekşimeyen katkısız ve pastörize ev yoğurdu yapmak çok kolay.
Afiyet olsun.
Comments